Opuč festival

NVO Hyperborea i VIDEA Production su ravnopravni nosioci projekta “Opuč” festivala koji predstavlja internacionalni događaj koji će od maja 2019. godine povezuje građane Crne Gore sa stand-up kulturom iz cijelog regiona (Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Slovenije, Makedonije) i Evrope. “Opuč” festival uz pomoć profesionalaca, svojim najkvalitetnijim humorom podstiče ljude da na drugačiji način posmatraju svakodnevne probleme, a ujedno i ohrabruje i podstiče, da možda neko od njih stupi na ovakav vid scene. Naš festival podstiče promjene u kulturi, ne samo jednog grada, već i cijele države..

„Opuč“ festival odiše pozitivnom energijom, zadovoljstvom, ispunjenošću i velikom dozom adrenalina, što je, između ostalog, jedan od njegovih ciljeva. Izuzev toga, predstavlja i savršenu formulu za prikazivanje svakodnevice na jedan potpuno drugačiji, različit i duhovit način. Takođe, podstiče na intelektualne procese, hrabri, inspiriše, opušta i motiviše prisutnu publiku, otklanja stres i brigu, nudi nova rješenja i mogućnosti koje su u kontrasti sa rutinom koju nam život i njegove obaveze uporno nameću. Ovo je sasvim novi projekat koji nudi raznovrstan i obećavajući sadržaj. Prošlogodišnji festival je ostao „enigma“ za sve one koji nisu uspijeli na vrijeme da obezbijede svoje karte i prisustvuju ovom regionalnom spektaklu.

Misija “Opuč” festivala jeste da okuplja najbolje stand-up komičare i komičarke iz regiona i Evrope, koji će osim humora dijeliti svoja iskustva, stavove, uspone, padove i ukazivati na svakodnevne pojave i probleme na jedan drugačiji, duhovit način.

Vizija “Opuč” festivala je da postane najbolji regionalni stand-up festival i mjesto gdje se okupljaju najbolji stand-up komičari i gdje se razmjenjuju najbolje kreativne ideje i iskustva kako u regionu tako i šire, sa mogućnošću rasta broja mladih koji se bave ovim žanrom.

Ciljevi "Opuč" festivala

Opšti cilj je promocija i razvoj crnogorske stand-up scene i povezivanje iste sa regionom i evropom, gdje će se pružiti šansa pojedincima da prikažu svoj autentični i autorski izraz. Opšti cilj projekta ćemo ostvariti kroz niz specifičnih ciljeva:

  • Podsticanje i ohrabrivanje mladih iz Crne Gore da se oprobaju u stand-up komediji.
  • Približavanje i prikazivanje kulture na jedan poptuno nov i razumljiv način, promocija stand-up komedije.
  • Prikazivanje i promovisanje Podgorice kao mjesta sa bogatim kulturno-umjetničkim i turističkim sadržajem

Organizacioni tim